Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Praznici na farmi"
  • 14.04.2024. 16:00
  • Podstrana

Evo kako Austrijanci pomažu razvoju ruralnog turizma "Praznici na farmi'

Proizvođači brinu o gostima na farmi, a njihova zadruga o tome kako da ih tamo upute, rade na predstavljanju i animiranju. Brojke najbolje oslikavaju rezultate rada kroz nekoliko decenija

Foto: GranToufo@Depositphotos
  • 114
  • 9
  • 0

Poznato je da Austrija razvija ekološku poljoprivredu, ali i da se itekako brine o održivom razvoju svojih ruralnih prostora. Upravo to uspešno monetizuju kroz seoski turizam, na organizaciji na kojoj rade već decenijama.

A kakve rezultate postižu, pokazao je Hans Embaher u Podstrani predstavljajući austrijska iskustva učesnicima šestog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. On predstavlja Austrijsko udruženje zaposlenih u pružanju usluga ruralnog turizma koje okuplja tamošnje poljoprivrednike i javnosti predstavlja prema tržištu, a posebno su prepoznati po kvalitetnom internet servisu.

Udruženje broji 2.300 članova, a koji zajedno imaju 27.000 kreveta, što dakle daje prosek od 12.5 kreveta po domaćinstvu, odnosno farmi koje se bave turističkom delatnošću, otkrivaju podaci njihove platforme "Praznici na farmi" (nem. Urlaub am Bauernhof, engleski FarmHolidays).

Urlaub am Bauernhof
Urlaub am Bauernhof internet servis ruralnog turizma Austrije

Zanimljivo je da se gost prosečno na tamošnjim poljoprivrednim gazdinstvima zadrži gotovo šest dana (5,8) što je iznad hotelskog proseka Austrije.

Njihov internet servis dnevno korisnicima isporuči 20-ak upita za usluge smeštaja, kaže Embaher, a koje dalje obrađuju i pretvaraju u rezervacije sami davaoci usluga.

Dok se u Austriji smanjuje broj poljoprivrednika, svakog dana ugasi se 13 gazdinstava, deo farmera koji se otisnuo u turističke vode pozitivnijeg je pogleda na budućnost, kažu tamošnja istraživanja, ističe Embaher.

Prihod ruralnog turizma 300 milion evra 

Danas noćenje sa doručkom prosečno naplate 53,10 evra (oko 6.200 dinara) što je značajan rast u odnosu na njihove početke. Prve godine udruženog nastupa, davne 1991. zabeležili su prosečnu cenu od 13 evra (oko 1.500 dinara) za istu uslugu. Kada se toj ceni doda i inflacija kroz godine, i dalje je rast značajan - ostvaren je dvostruki rast cena.

Prosek popunjenosti u letnjoj sezoni kreće se na nivou od 64 dana, dok u zimskom razdoblju iznosi 44 po krevetu.

Procenjuje se da se ukupni prihod austrijskog ruralnog turizma kreće iznad 300 miliona evra, čemu treba dodati i prihode od prodaje proizvoda, koje farmeri prodaju turistima direktno na farmi.

Kad je reč o strukturi njihovih gostiju, dominiraju Nemci i domaći Austrijanci koji zajedno generišu više od dve trećine prihoda, dok se ostatak odnosi na Čehe, Holanđane i Mađare.

"Ruralnom turizmu skloniji je domaći gost", kaže ovaj stručnjak.

Hans Embacher
Hans Embaher

Oni pomažu u kvalitetnom predstavljanju farmi na internetu i povezivanju sa korisnicima, ali i zajednički nastupaju prema drugim internet servisima poput Bookinga ili AirBNB-a. Njihovi članovi nemaju problem preklapanja termina jer su razvili sistem automatske razmene podataka između platformi. Podatke unose u svoj sistem, koji se zatim automatski ažurira.

Da ostvaruju respektabilne rezultate pokazuju podaci da je njihov servis "Praznici na farmi" privukao 2,6 miliona posetilaca, a ukupno ostvaren prihod preko interneta u 2023. godini bio je na nivou od 26,53 miliona evra.

Članovima naplaćuju godišnju naknadu po krevetu, kao i dodatnih devet odsto od ostvarene transakcije preko njihovog servisa, što je niže od konkuretskih platformi, pa je to i motivacija članovima da upravo njihov internet sistem snažno zajednički promovišu.


Tagovi

Austrija FarmHolidays Ruralni turizam Turizam u Austriji Hans Embaher Prihod od ruralnog turizma


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)